Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hafta içinde 4.76'ya kadar gerileyen, dün ise 4.84'ü gören kur yeni güne hafif artışla başladı. Dolar/TL , öğleden sonraki işlemlerde 4.80 seviyesinin altına geriledi.

ABD Başkanı Trump dünkü konuşmasında Fed'in faiz politikasını eleştirdi ve faiz artışlarından memnun olmadığını söyledi. Trump, Çin para biriminin düştüğünü ve güçlü doların kendilerini dezavantajlı hale getirdiğini söyledi. Trump bugün de söylemlerini devam ettirerek Çin ve AB'yi kur manipülasyonu yapmaları nedeniyle eleştirdi.

Trump ayrıca "Fed'in sıkılaşması tüm yaptıklarımıza zarar veriyor" diye konuştu.

Kur açıklamalar sonrası sabah saatlerinde gördüğü 4.82'li seviyelerden 4.77'ye kadar geriledi. Bloomberg Dolar endeksi de Trump'ın bu tweetleriyle %0.4 düştü.


DOLAR BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

TCMB'nin temmuz ayı beklenti anketi açıklandı. Buna göre, katılımcıların yıl sonu dolar tahmini 4.58'den 4.83 TL'ye yükseldi.

Bugün yurt içinde ve yurt dışında doları etkileyecek önemli bir veri akışı yok, piyasalar gelecek haftaki TCMB faiz kararını bekliyor.

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Turgay Ozaner Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'ndan 75 veya 100 baz puanlık faiz artışı bekleyenler olduğunu belirtti. Ozaner "İyi bir faiz artırımı olursa piyasaları rahatlatacağına, Türk varlıklarında ralli olacağına dair analizler var, ben de buna inaniyorum. Türkiye'nin paraya ihtiyacı var. Bunu yaratabilmek içni de bir reel faiz vermek gerekiyor. Sizinle aynı kategorideki ülkelerin reel faizleri 4 civarında, siz geride kaldınız..Faizi artırırsınız, daha sonra enflasyonda gerçekten iyileşme görüyorsanız faizi indirirsiniz...Bu bağımsızlığı yatırımcı görmeli, bu yatırımcıya güven getirir" değerlendirmesini yaptı.

Hafta sonu Arjantin'de, "G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Toplantısı" gerçekleşecek. Ticaret savaşına ilişkin gelişmelerin ana gündem maddesini belirleyeceği düşünülen toplantıya, Türkiye'den Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya katılacak.