Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enflasyonun Haziran'da %15'i aşması ve beklentilerin bozulmasıyla gözler Merkez Bankası'nın Salı günkü toplantısına çevrildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dün açıklanan Temmuz ayı beklenti anketinde yıl sonu TÜFE beklentisi %12.28'den % 13.88'e yükseldi. 

Bloomberg HT Araştırma Bölümü'nün anketine göre Salı günkü toplantıda faizlerde 100 baz puan artış bekleniyor. Buna göre politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının % 17.75'ten %18.75'e yükselmesi bekleniyor. 

- 100 BAZ PUAN ARTIŞ

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Bloomberg HT'ye son birkaç ay piyasalarda hareketli dönemden geçildiğini, Merkez Bankası'ndan 100 baz puanlık faiz artışı beklediğini söyledi.

Şengül "Her ne kadar 3. çeyrekte resesyon ihtimali gibi beklentiler olsa da enflasyonla ilgili görünümünün kontrol altına alınamadığını ve bunun tek yolunun talebi daha da kısmak olduğunu düşünüyorum. 100 baz puanlık artış olabilir." ifadesini kullandı.

- "ÇÖZÜM DEĞİL"

Stratejist Evren Bolgün faiz artışı gelse de çözüm olmayacağını belirterek "Eğer çözüm olsaydı kur 500 baz puan faiz artışına rağmen bugün 4.82'lerde olmazdı.

Yine de bence bu toplantıda faiz arttıracak, 100 baz puan olabilir, ama umarım Merkez Bankası'nın adımının yanı sıra destekleyici politikalar gelir, bu gelmezse faiz artışı yine bir işe yaramaz" dedi.

"MB SİLAH ÇEKMELİ"

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte "Ekonomist beklentilerine baktığınızda enflasyon tarafında ciddi kötüleşme olduğu görülüyor. 2018 yıl sonu enflasyon beklentilerinin %14 olduğunu gördüm. Bu beklentideyken Merkez Bankası şunu diyebilir, 'ekonomi 3., 4. çeyrekte resesyona gidebilir, enflasyonda beklentiler ise %14'e çıktı.'

Bu ortamda MB'den faiz artışı olmaması lazım ama kurda da korktuğum bir ikilem ortaya çıkıyor çünkü TL ciddi şekilde açık pozisyonlanmada. Yani dolara karşı TL açık pozisyonlar artıyor. MB'nin silah çekmesi lazım ki o açık pozisyonlar yerlerine otursun.
Kurda 4.46'yı 5 kez test ettik kıramadık, yerli kurumsallar o seviyeden dolar aldı. MB'den 100 baz puan ve üzeri faiz artışı olursa bu pozisyonlanma döner." değerlendirmesini yaptı.



FAİZ ARTIŞI OLUMLU MU, OLUMSUZ MU?

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert piyasanın 100 baz puanlık artış beklediğini hatırlatarak olası faiz artışının pozitif ve negatif etkilerine değindi.

Cömert "Zaten yavaşlamaya başlamış bir ekonomide faizin daha da yükseltilmesi büyümeyi daha yavaşlatacak ve beraberinde kredi batakları, iflaslar, istihdam azalması gibi sorunları da getirecek...

“O zaman faizin artması neden gerekli” derseniz..Türkiye’de enflasyon artık büyük ölçüde talep değil, maliyet kaynaklı. ÜFE artışının TÜFE’nin 5 puan üzerinde olması zaten bunun en net göstergesi. Maliyet enflasyonunu yaratan önemli etkenlerden biri TL’nin değer kaybı. Bu, TCMB’nin faiz politikası ile büyük ölçüde kontrol edebileceği bir alan. Faiz artırımı ile TL’nin cazibesi artarsa hem yurtdışından fon bulma olasılığımız artar, hem de yurtiçinde uzun süredir Döviz yatırımı yapan yerli yatırımcılar yeniden TL’ye geçebilirler."

Özetle, TCMB faiz artırımı yapar ve yatırımcılar faizin cazip olduğuna ikna olurlarsa, TL değerlenir, enflasyon da ilerleyen vadede geçişkenliğin tersine dönmesi ile geriler" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıyla geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından 28 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile sadeleşme adımı atmış, para politikası normal çerçeveye taşınmıştı.