Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların varlık alımı azaltımına odaklanması ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki yükselişle 1.800 dolar sınırından geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen Dolar/TL ’deki yükselişle kayıplarını sınırladı.

ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, yüksek enflasyonun ne derece tehdit oluşturduğu ve buna karşılık olarak ne zaman faiz oranlarını yükseltmeleri gerektiği konusunda bölünmüş olsalar da, Fed’in kriz döneminde ekonomiye verdikleri desteği Kasım ortasında azaltmaya başlayabilecekleri konusunda hemfikir oldukları sinyalini vermişti.

Çoğu Fed üyesi, varlık alımlarının azaltılması yönünde konulan hedeflerde kayda değer ölçüde ilerlemenin yakında sağlanacağını öngörürken, bazı Fed üyeleri tahvil alımlarının finansal riskleri yükselttiğini kaydetmişti.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi cuma gününden bu yana neredeyse 10 baz puan yükseliş kaydederek yüzde 1,60 seviyesine ulaştı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise cuma gününden beri dalgalı bir seyir izliyor.

Ons altın fiyatı

Geçen hafta yüksek kalmaya devam eden ABD enflasyon verisi sonrasında hızlı bir yükseliş kaydeden ons altın, 1.800 dolara kadar tırmanmıştı. Cuma gününden bu yana varlık alımı azaltımı takvimine dair beklentilerin fiyatlamalarda ağır basmasıyla ABD Hazine tahvil faizleri yükselirken ons altının fiyatı da 1.766 dolar civarına geriledi.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle beraber günü 530 TL’den kapatarak bu yılın zirvesine ulaşmıştı. Yeni haftaya 526 TL civarında başlayan gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen dolar/TL’nin 9,26’ya ulaşmasıyla kayıplarını sınırladı.