Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey, merkez bankasının enflasyonist güçleri durdurmak için “harekete geçmek zorunda kalacağını” söyleyerek ve yüksek enerji maliyetlerinin fiyat baskılarının süreceği anlamına geldiği uyarısında bulunarak, faiz artırımı için zemini güçlendirdi.

Group of 30 (kamu ve özel sektörden ekonomi ve finans liderlerinin oluşturduğu bağımsız bir oluşum) tarafından düzenlenen bir çevrimiçi panelde konuşan Bailey, merkez bankalarının tedarik aksaklıklarını çözecek araçlarının olmadığını ve enflasyonda son dönemde görülen hızlanmanın halen geçici olacağını düşündüğünü, ancak yetkililerin yüksek enflasyon beklentilerin kök salmasını önlemenin yollarını aramaları gerektiğini söyledi.

Bailey, yükselen enerji fiyatlarının enflasyonun “daha uzun bir süre devam edeceği ve sonuç olarak elbette yıllık rakamlara daha uzun bir süre yansıyacağı” anlamına geldiğini söyledi ve “Bu durum, merkez bankalarının kök salmış beklentilere ilişkin korku ve endişelerini artırır. Bu nedenle, biz, İngiltere Merkez Bankası olarak, harekete geçmek zorunda kalacağımızı işaret ettik ve bu diğer bir işaret. Elbette bu adım para politikası toplantılarımızda atılacak” dedi.

Bu uyarılar, merkez bankasının bu yıl yüzde 4 seviyesini kırması ve banka hedefinin iki katından daha yüksek bir seviyeye ulaşmasını beklediği enflasyonu durdurmak amacıyla borçlanma maliyetlerini artırmak için zemin hazırlama yolunda Bailey ve bazı çalışma arkadaşlarının attığı diğer bir adımı oluşturuyor.

Traderlar BOE’nin 2021 yılının son aylarında faiz artırımına başlayacağını ve 2022 yılının sonuna kadar gösterge faizi şimdiki rekor düşük seviyesi olan yüzde 0,1’den yüzde 1’e çıkaracağını fiyatlıyor.

BOE Para Politikası Komitesi’nin en şahin üyesi olarak görülen Michael Saunders, bu ay yakın bir zamanda faiz artırımı için sinyallerin güçlendirilebileceğini söyledi.