Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’in sanayi şirketlerinin kârlılığında yavaşlama devam ediyor. Yüksek emtia fiyatları, Kovid-19 vakaları ve bazı temel hammaddelere erişim sıkıntısı kârlılığın geçen yıla kıyasla yavaşlamasında etkili oldu.

Çin İstatistik Ofisi’nin verilerine göre Ağustos’ta sanayi şirketlerinin kârlılığı yıllık yüzde 10,1 artışla 680,3 milyar yuan (105 milyar dolar) oldu. Temmuz ayında kârlılık yüzde 16,4 artmıştı.

Ocak-Ağustos döneminde kârlılık yıllık yüzde 49,5 artışla 5,61 trilyon yuan oldu. 2020’nin aynı döneminde bu oran yüzde 57,3 olmuştu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ivmelenme son aylarda yavaşladı. İmalat sektörü yaşanan türbülanslardan olumsuz etkilendi. Ülkede sanayi üretimi de Ağustos ayında artan vakalar ve yüksek hammadde fiyatları nedeniyle Temmuz 2020’den beri en yavaş artışı kaydetti.

İstatistik Ofisi’nde kıdemli ekonomist olan Zhu Hong yaptığı açıklamada sürdürülebilir ve istikrarlı kârlılık artışı için hala zorlu bir yol olduğunu, pandeminin birçok bölgede yayılmaya devam ettiğini, çip krizinin de maliyetleri artırdığını belirtti.