Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Geçen hafta güvercin geçen Fed toplantısından sonra 8,40’a kadar gerileyen Dolar/TL , yeni haftada da düşüşünü sürdürerek 8,37'ye kadar çekildi.

Türk lirası Temmuz ayında yüzde 2,5 yükselişle en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimi olurken sene başından bu yana hala en fazla değer kaybeden ikinci gelişen ülke para birimi konumunda.

Dolar kurundaki düşüşte azalan ABD Hazine tahvili faizi ve zayıflayan dolar da etkili oldu. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,22 seviyesine kadar gerilerken doların en çok işlem gördüğü para birimleri karşısındaki performansını gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi 1.138’e geriledi.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 382 baz puan seviyesinde bulunurken 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 18,64 civarında.

Fed toplantısında varlık alımına devam mesajı

Fed, Temmuz ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakmış, ekonomiyi desteklemek için tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını yinelemişti.

Fed'den yapılan açıklamada, "En az 120 milyar dolar olan varlık alım programı sürdürülecek. Ekonomik aktivite ve istihdam güçlenmeye devam etti. Ekonomi, tahvil alımlarını azaltmak için koyulan hedeflerde ilerleme kaydetti. FOMC gelecek toplantılarda ilerlemeyi değerlendirmeye devam edecek. Ekonomiyi desteklemek için tüm araçlar kararlılıkla kullanılacak. Ekonomide Kovid-19 kaynaklı riskler devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Enflasyon geçici faktörler nedeniyle yükseldi. Pandemiden en fazla zarar gören sektörler henüz tam olarak toparlanmadı" denildi.

Fed, para politikasının etkin uygulanması ve düzenli piyasa işleyişini desteklemek için 2 repo programının oluşturulduğunu duyurdu.