Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dolar/TL , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin etkisiyle 20 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

TCMB'nin bir puanlık indiriminin ardından dolar/TL kuru 18,13 seviyesinin üzerini gördü.

Türkiye'nin risk primi de kararın ardından hızlı yükseldi. 5 yıllık kredi temerrüt takası kararın etkisiyle 777 baz puan seviyesini gördü.

Commerzbank’ın Ulrich Leuchtmann ve Tatha Ghose’nin de aralarında olduğu stratejistlerinin hazırladığı ve TCMB'nin faiz kararından önce paylaştığı 18 Ağustos tarihli raporda, petrol ve diğer emtia fiyatlarının temmuz ayında düşmesinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi güvercin merkez bankalarının “sıkılaştırmaya gerek olmadığı” argümanlarını haklı göstermeleri açısından destek sağladığı değerlendirmesine yer verildi.

Raporda şu değerlendirmeler yapıldı:

Lira, tüm zamanların en düşük seviyelerine doğru ilerliyor, bu da şu ana kadar uygulanan kur korumalı mevduat, ihracatçıların Döviz kazançlarını bozdurma zorunluluğu ve şirketler için döviz bakiyeleri sınırlamaları gibi politika önlemlerinin hiçbirinin kalıcı sonuçlar sağlamadığını gösteriyor. Bu arada ödemeler dengesi de yükselen ithalat fiyatları nedeniyle geçen yılın kayda değer bir şekilde altında bir performans gösteriyor. Dışarda eğilim ne yönde olursa olsun, uygun enflasyon hedeflemesi ve para politikası çerçevesinin yokluğunda, Türkiye’nin (periyodik) döviz değer kaybı (ve bunun geçişkenlik etkisi) enflasyonun bir sonraki yükseliş ayağını ateşlemeyi sürdürecektir”