Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Tüketici fiyatları endeksinde Kasım ayında yaşanan sürpriz düşüşün, Türk lirasındaki düşüşün ardından Merkez Bankası üzerinde faiz oranını artırma yönünde artan yatırımcı baskısını hafifletmesi pek olası görünmüyor.

Pazartesi günü açıklanan verilere göre, TÜFE, temel olarak gıda fiyatları nedeniyle yıllık bazda yüzde 7'ye geriledi. Bloomberg'in derledi ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 7.4  gerçekleşeceği yönündeydi.

Merkez Bankası geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde faiz artırmıştı. Ancak, yatırımcıların ABD faiz oranlarındaki artışın etkisine karşılık olarak TCMB yetkililerinin yeni faiz artırımları gerçekleştirmekte tereddüt edeceği yönündeki beklentisiyle, Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ayki faiz artırım kararı Türk lirasındaki hızlı gerilemeyi durdurmakta yetersiz oldu. Merkez Bankası aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi baskısı altında bulunuyor.

Kapital FX ekonomisti Enver Erkan, "Aralık ayından sonra birçok faktör fiyatları etkileyecek enflasyonu yukarı doğru çekmeye başlayacaktır. Vergi artışları, zamlar, petrol fiyatlarında yükseliş gibi etkenlerin yanı sıra kur geçişkenliğinin de Ocak ayı itibariyle etkilerinin görülmesi yılın ilk yarısında enflasyonu %8-10 bandında hareket ettirecektir" dedi. Bloomberg'in derlediği ankette yüzde 7.1 beklentisiyle en yakın tahminin sahibi olan Erkan, "Eğer enflasyon tek gösterge ise; TCMB’nin 50 baz puan faiz artırmış olması yeterli değildir. Eğer TCMB reel faizi, emsal ülkeler seviyesinin üzerine getirmeyi düşünürse, ekonomi yönetimiyle yoğun bir görüş ayrılığı yaşayacaktır" dedi.

Türk lirası, enflasyon verisinin ardından dolar karşısındaki kayıplarının bir kısmını geri kazanırken, TSİ 12:07'de yüzde 0.34 düşüşle 3.5331 seviyesinden işlem gördü. TL geçtiğimiz ay yüzde 11 gerileyerek, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok düşen para oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumartesi günü, "15 Temmuz ihaneti sonrası ülkemizde özellikle de ekonomimizde sahnelenmeye çalışılan oyunun eminim sizler de çok iyi farkındasınız. 1 dolarla satın aldıkları, 40 sene boyunca beyinlerini yıkadıkları eli kanlı canilerle gerçekleştiremedikleri darbeyi faiz, Borsa ve Döviz hareketleri üzerinden başarmaya çalışıyorlar" demişti. Erdoğan, geçtiğimiz haftaki konuşmasında, "Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Türk lirası, altın değer kazansın" demişti.

Merkez Bankası geçtiğimiz ayki faiz artırımının ardından, gıda fiyatları ve zayıf tüketici talebinin enflasyon riskini yatıştıracağını belirtmişti. TCMB'nin 2016 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7.5 seviyesinde, 2017 için enflasyon beklentisiyse yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası 2012 yılından bu yana yüzde 5 seviyesinde belirlediği enflasyon beklentisini 5 yıldır karşılamakta başarısız oldu.

Gıda fiyatları Kasım ayında yıllık bazda yüzde 3.6 artarken, geçtiğimiz ay yüzde 5.2 artış kaydetmişti. Giyim kalemindeyse yüzde 4.6 artış yaşanırken, bu kalemdeki artış bir önceki ay yüzde 6.1'di.

Gıda ve altın gibi volatil kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 6.99 artış ile yatay seyretti.