Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 1,35 gerileyerek 68,28 değerini aldı.  Eylül ayından bu yana düşüş gösteren endeksin bu eğilimi oldukça yavaşlayarak da olsa Aralık ayında da sürdürdüğü gözleniyor.

Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, tüketicinin kişisel mevcut durum algısında olumsuzluk devam ederken, Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin beklentilerin Kasım ayına göre iyileştiğini izliyoruz.

Önümüzdeki 12 aya ilişkin beklentileri ölçen Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi Kasım ayına göre 4,93 artarak 79,85 değerini aldı. Kişisel mevcut durum algısını ve beklentileri olumsuz etkileyen en önemli faktör iç ve dış faktörlerden kaynaklanan döviz kurlarındaki yukarı yönlü baskının devam etmesi gibi görünüyor. İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile konut ve otomobil alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 19,58 gerileme ile 54,72 değerini alıyor.

Sonuç olarak, endeks verileri içinde bulunduğumuz dönemde iç talebin büyümeye güçlü bir katkı veremeyebileceğine işaret ediyor. Beklentilerdeki toparlanma devam ederse orta vadede iç talep konusunda daha pozitif bir tablo ortaya çıkabilir.