Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı, Cuma günü TSİ 16:30'da Aralık ayı tarım dışı istihdam verisini açıklayacak. Kasım ayında 178,000 seviyesinde gerçekleşen istihdam verisi, Wall Street Journal anketine katılan ekonomistlere göre Aralık ayında 183,000 düzeyinde gerçekleşecek. İşsizlik ise yüzde 4.6'dan yüzde 4.7'ye tırmanacak.

WSJ'ye göre tarım dışı istihdam verisinde dikkat edilecek bazı önemli noktalar şu şekilde:

İstihdam verisindeki seyrin korunması

ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayına kadar aylık ortalama 180,000 seviyesinde artış kaydetti ve ekonomistler verideki seyrin Aralık ayında da devam etmesini bekliyor. Cuma günü açıklanacak verinin ekonomist tahminlerini karşılaması durumunda, aylık ortalamalara dikkate alınırsa, 2012 yılından beri ABD ekonomisine az miktarda istihdam 2016 yılında eklenmiş olacak.

Obama'nın mirası – istihdam tarihi olarak en uzun artış serisini kaydedebilir

İstihdam verisinin Aralık ayında da artış göstermesi durumunda veri, aylık olarak ardı ardına 75. kez artış kaydetmiş olacak. Bu, 1939 yılına kadar uzanan verilere göre rekor anlamına geliyor. Bununla birlikte süreklilik, verideki artışta ılımlı seyri de beraberinde getiriyor. Kasım ayına kadarki verilere bakılacak olursa, toplam istihdamın Obama yönetimi süresince yüzde 8.3 arttığı görülüyor. Bu seviye, George W. Bush döneminin üzerinde olsa da, Ronald Reagan ve Bill Clinton dönemlerinin çok altında.

Yıl sonu işsizlik oranı 10 yılın en düşük Aralık verisi olabilir

Ekonomistler işsizlik oranının Kasım'da yüzde 4.6'dan yüzde 4.7'ye yükelmesini bekliyor. Beklentinin gerçekleşmesi durumunda bile veri, 2006'dan beri yıl sonlarında görülen en düşük işsizlik oranı olacak. Tarihi olarak düşük seviyedeki işsizlik daha sıkı bir işgücü piyasasının sinyalini veriyor. Dolayısıyla 2016 yılında istihdam artışında görülen dikkat çekici yavaşlama anlam kazanıyor.

Ücret artışlarının yönü önemli

Ortalama saatlik ücret artışı Kasım ayında bir önceki yılın aynı döneminde -önceki iki ayın güçlü artışlarından geri adım atarak- yüzde 2.5 arttı. Çalışanlara sağlanan diğer faydalar ise bu yıl boyunca yukarı yönlü seyir izledi; bu nedenle Aralık ayı yıllık ücret artışı verisi, nereye doğru yöneleceğine ilişkin sinyal vermesi açısından önemli olacak.

Trump sonrası sektörel kırılma takip edilecek

Aralık, Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinden bu yana geçen ilk tam ay. Söz konusu gelişmeye hangi sektörlerin genişleyerek ve hangilerinin çalışan çıkararak yanıt verdiği izlenecek. Trump, imalat işlerini koruyacağını belirtmişti. Buna karşın sanayi devleri General Motors ve Boeing, geçtiğimiz ay çalışan çıkaracaklarını açıkladılar.

WSJ