Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ocak ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 2,74 gerileyerek 66,41 değerini almıştır. Endeksin geçtiğimiz Eylül ayı sonrası başlayan düşüşünü yavaşlayarak da olsa sürdürdüğü izleniyor.

Tüketicinin mevcut durum algısı ve gelecek 12 aya ilişkin beklentilerinde gerileme gerçekleşiyor. Ocak ayının ilk yarısında terör olayları ve girişimleri ile özellikle döviz kurlarında yaşanan çok sert yukarı yönlü hareket ve dalgalanma düşüşün en büyük nedenleri gibi gözüküyor.

İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alıveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi yüzde 8,21 değer kaybı ile 50,23 değerine geriliyor. Genel endeksin düşüşünün en büyük nedeni bu alt endeks oluyor. Mevsimsel faktörlerin de tüketim eğilimindeki düşüşün bir nedeni olduğu söylenebilir. Gelecek 12 aya ilişkin beklentileri ölçen Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi yüzde 1,06 gibi daha sınırlı bir düşüşle 79,00 değerini alıyor. Bu verinin Kasım ayının ve Aralık ayı ön endeksinin hafif üzerinde seyrettiğini izliyoruz.

Sonuç olarak, Tüketici Güveni görece düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor. Mevcut durum algısı ve tüketim eğilimi endeksi aşağı çekerken, geleceğe ilişkin beklentilerde Kasım ayı sonrası yukarı hareketlenme işaretleri alınıyor.