Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,52 gerileyerek 65,20 değerini aldı.  Endeksin geçtiğimiz Eylül ayı sonrası başlayan düşüşünü yavaşlayarak da olsa sürdürdüğü izleniyor.

Tüketicinin mevcut durum algısı ve gelecek 12 aya ilişkin beklentilerinde gerileme gerçekleşiyor. Ocak ayının ilk yarısında terör olayları ve girişimleri ile özellikle döviz kurlarında yaşanan çok sert yukarı yönlü hareket ve dalgalanma düşüşün en büyük nedenleri gibi gözüküyor.

İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alıveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 5,57 değer kaybı ile 51,67 değerine geriliyor. Genel endeksin düşüşünün en büyük nedeni bu alt endeks oluyor. Mevsimsel faktörlerin de tüketim eğilimindeki düşüşün bir nedeni olduğu söylenebilir.

Gelecek 12 aya ilişkin beklentileri ölçen Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 2,93 gibi bir düşüşle 77,51 değerini alıyor. Özel tüketim harcamaları ile güçlü korelasyonu olan tüketici beklenti endeksinin mevcut durumu iç talebin ılımlı seyrinin devam ettiğine işaret ediyor.