Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 14,74 artarak 74,48 değerini aldı. Endeks Eylül ayı sonrası başlayan düşüşünden sonra ilk kez artış gösterdi.

Endeksi oluşturan sorulara baktığımızda tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme izliyoruz. Ocak ayında terör olayları ve finansal piyasalarda başta döviz kurları olmak üzere yaşanan olumsuz seyir Tüketici Güvenini olumsuz etkilemeye devam etmişti.

Merkez Bankasının para politikasını sıkılaştırması sonrası Döviz kurlarında yaşanan gerileme ve dalgalanma boyunun düşmesi Şubat ayında tüketici güvenini olumlu etkilemiş görünüyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 7,31 artışla 83,18 değerini aldı.  Güven endeksindeki artışın daha güçlü bir nedeni ise tüketim eğilimindeki artış oldu.

İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile konut ve otomobil alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 36,02 oranında artışla 70,29 değerini aldı. Beyaz Eşya ve Mobilya gibi ürünlerde yapılan ÖTV indirimlerinin bu artışta etkili olduğunu düşünüyoruz.

Şubat ayı Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi de artış kaydetmişti. Şubat ayı nihai endeksinde bu artışın güçlendiği izleniyor. Özellikle tüketim eğilimi ve tüketici beklenti endekslerindeki artışın devam etmesi durumunda iç talepte toparlanma bekleyebiliriz.