Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Mart ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 2,97 artarak 76,69 değerini aldı. Endeksin Şubat ayında başlayan yükselişini yavaşlayarak da olsa sürdürdüğü izleniyor.

Endeksi oluşturan soruların detayların bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme gözleniyor. Şubat ayına göre finansal piyasaların kısmen bozulma gösterdiği dönemde Tüketici Güveninde yaşanan kısmi artışın bir nedeni işsizlik beklentilerinde düşüş gibi gözüküyor.

Endeks anketinde sorulan ilave sorulardan işsizlik algısının Ocak ve Şubat ayına göre önemli bir düşüş gösterdiği izleniyor. Ekonomi yönetiminin işsizliği düşürme yönünde aldığı önlemlerin kısmen etkili olmaya başladığı anlaşılıyor. Yine ilave sorulan sorulardan enflasyon beklentilerinin de son aylardaki sert yükselişinden sonra bir miktar gerileme göstermesi de güveni olumlu etkileyen diğer bir faktör gibi gözüküyor.

Bu çerçevede, gelecek 12 aya ilişkin beklentileri ölçen Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi yüzde 2,64 artarak 85,37 değerini alıyor. Maliye politikasının vergi önlemleriyle de Şubat ayında sert yükseliş gösteren, içinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alıveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi yüzde 1,37 gerilemeyle 69,32 değerini alıyor.

Sonuç olarak, uzun süreli bir düşüş sonrası Şubat ayı ile beraber artma eğilimine giren tüketici güveninin yavaşlayarak da olsa artışını Mart ayının ilk yarısında sürdürdüğü izleniyor.