Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,63 düşerek 77,16 değerini aldı. 

Endeksi oluşturan soruların detaylarına bakıldığında, tüketicinin Türkiye Ekonomisinin bir önceki aya göre ve gelecek 12 ay içindeki gidişatına ilişkin algısında iyileşme izlenirken, kişisel finansal duruma ilişkin 12 aylık beklentilerde bir miktar gerileme izleniyor. Kişisel finansal duruma ilişkin beklentilerin bir miktar daha baskın çıkmasıyla Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin yüzde 1,52 düşerek 87,21 değerini aldığını izliyoruz.

Maliye politikasının vergi önlemleriyle de Şubat ayında sert yükseliş gösteren, içinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alıveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi’nin Mart ayından sonra Nisan ayında da düşüşünü sürdürdüğü izleniyor. Endeks yüzde 12,50 gerilemeyle 60,66 değerini alıyor. Bu gerilemenin bir nedeni de enflasyondaki düşüş beklentileri olabilir.

Sonuç olarak, Türkiye Ekonomisinin mevcut durum algısı ve geleceğe ilişkin beklentiler yükselirken tüketicinin kişisel finansal durum algısındaki gerileme ve özellikle tüketim eğilimindeki düşüşün etkisiyle Nisan ayında Tüketici Güveninde bir miktar gerileme yaşanıyor.