Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 büyüdü.

Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 3.5'ik büyüme kaydedeceği yönündeydi.

Yapılan açıklamaya göre, GSYH tahmini zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı.

Açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi çeyreklik bazda yüzde 1.4 büyüyerek yüzde 1.8'lik beklentinin altında kaldı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 14,3 yükselerek, 641 milyar 584 milyon lira olarak belirlendi.

Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın ocak-mart döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,2, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 5,3, inşaat sektörünün ise yüzde 3,7 artış gösterdi. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,2 yükseldi.

Türkiye ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5, yılın tamamında ise yüzde 2,9 büyümüştü. Geçen yılın son çeyreğindeki büyüme oranı ise yüzde 3,5 olmuştu.

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş, büyüme verisinin piyasa üzerindeki etkisinin olumlu olduğunu, çünkü BIST 100 Endeksi'nin veri sonrasında rekor kırmak için aceleci olduğunu belirtti.

Maviş, büyüme verisine ilişkin “Bu hemen hemen tüm ekonomistlerin, bizim de dahil olmak üzere yıl sonu büyüme beklentilerimizi revize etmemize neden olacak” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Pazartesi günü açıklanan Türkiye birinci çeyrek büyüme ve Nisan ayı cari işlemler dengesi verilerinin ardından yaptığı açıklamada hükümet teşvikleri sayesinde ekonomi çarklarının hızlı döndüğünü belirtti.

Hükümet teşviklerinin iç talebi hızlandırdığını belirten Ağbal, e-posta ile yaptığı açıklamada net ihracatın büyümeye pozitif katkı sağladığını ifade etti.

QNB Finansbank'ın yaptığı büyümeye ilişkin değerlendirmeye göre Türkiye'nin GSYİH büyümesi, "Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmasının gecikmeli etkisi, artan bütçe açığı ve küresel para politikalarında giderek yakınlaşan parasal sıkılaştırma" nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde yavaşlayabilir.

Banka, TÜrkiye'nin 2017 yılı büyümesine ilişkin yüzde 3.3'lük tahminini koruyor.

Büyüme verisiyle eş zamanlı gelen bir başka veri ise Merkez Bankası'nın açıkladığı Nisan ayı cari işlemler dengesi oldu. 

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, Nisan ayında 3 milyar 615 milyon dolar açık verdi. Cari denge önceki ay revize rakamla 2.99 milyar dolar açık vermişti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, cari açığın 3.60 milyar dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Büyüme ve cari açık verilerinin ardından Dolar/TL kuru, günlük kayıplarını artırarak 3.52 seviyesinin altını gördü. Verilerin açıklanması sonrasındaki işlemlerde 3.5183'e kadar gerileyen kur, TSİ 11:12'de 3.5244'ten alıcı buldu.