Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksi oluşturan soruların detaylarına bakıldığında, endeksteki düşüşün ağırlıklı olarak geleceğe ilişkin beklentiler ve tüketim eğilimindeki gerilemeden kaynaklandığı görülüyor. Jeopolitik gelişmeler ve özellikle ABD ve Kuzey Kore arasında yaşanan gerginliğin dünya genelinde yarattığı tedirginlik ve bunun kısmen finansal piyasalara yansıması gerilemedeki önemli faktörlerden birisi görünüyor.

Geleceğe ilişkin beklentilerdeki bozulma Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’ni yüzde 5,61 gerileterek 85,72 seviyesine indirdi. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alıveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi’nin Ağustos ayı anketinde yüzde 5,95 azalarak 50,71 değerini aldığını görüyoruz. Tüketim Eğilimi Haziran ayı sonrası düşüşünü sürdürüyor. Ağustos ayı ön endeksine göre Tüketici Beklenti Endeksi gerileme gösterirken Tüketim Eğilimi Endeksi’nin bir miktar toparlandığı gözleniyor.

Tüketici Güveni bu yılın Mart ayından bu yana 78-81 değerleri arasında seyrediyor. Endeksin eğilimi ise üçüncü çeyreğin ilk yarısında önümüzdeki dönem için iç talepte yavaşlama sinyali veriyor.