Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endekste Aralık ayında başlayan yükselişin Ocak ayının ilk yarısında hızlanarak devam ettiğini izliyoruz.

Geçtiğimiz Ekim ve Kasım aylarında ağırlıklı olarak ABD ve AB ile yaşanan ilişkilerde ortaya çıkan yüksek tansiyonun Aralık ayı ile beraber düşmesi ve bunun başta döviz kurları olmak üzere finansal piyasalarda genel olarak olumlu hava estirmesi Tüketici Güvenindeki artışın temel nedenleri gibi görünüyor.

Bunlara ilaveten, makroekonomik göstergelerden büyüme ve istihdam verilerinin beklentilerden iyi gelmeye başlaması da güven artışının diğer bir önemli nedenleri gibi görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin Ocak ayının ilk yarısında yüzde 23,24 artışla 89,33 değerini aldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 43,21 artışla 74,46 değerini alıyor.

Jeopolitik ve siyasi riskler artmaz ve küresel trendler ile maliye politikası desteği ile görece güçlü seyreden büyüme eğilimi devam ederse tüketici güveni güçlenen eğilimini koruyabilir.