Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tarım dışı istihdam ve saatlik ücretler, Ocak ayında resesyonun sona ermesinden bu yana bu yana en güçlü artışını kaydetti.

Cuma günü yayınlanan bakanlık verilerine göre tarım dışı istihdam söz konusu dönemde 200 bin artarak 180 bin seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı. Bir ay öncesine ait veri ise 160 bin seviyesine, yukarı revize edildi.

İşsizlik oranı ise aynı dönemde yüzde 4.1'deki seyrini koruyarak, 2000 yılından beri en düşük seviyesinde bulunuyor.

Ortalama saatlik kazançlar yıllık yüzde 2.9 artarak beklentinin üzerinde gerçekleşti. Veri, 2009 yılından bu yana en güçlü yükselişini kaydetti.

Wells Fargo Securities LLC kıdemeli ekonomisti Sam Bullard, Cuma günkü verilere ilişkin "İstihdam artışındaki pozitif ivme Ocak ayında sağlam duruşunu korudu  Ekonominin gücü ve istihdam piyasası daha fazla insanı işgücü piyasasına çekti; bu da ek artışlar için cesaretlendirici." dedi.

Ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre yüzde 0.3 yükseldi. Bir önceki aya ilişkin veri yüzde 0.4 seviyesinde yukarı revize edildi.

Cuma günkü açıklamanın ardından doların önemli paralar karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, güçlü yükseldi. Gösterge endeks, 16:45'te yüzde 0.67 artıda 1,122.10 puana tırmandı.