Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(22:00'de güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol ve benzin stoklarındaki beklenmedik artışın küresel arz fazlasının devam edeceği endişelerini güçlendirmesinin ardından, dört haftanın en düşük seviyesine indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı verilere göre ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta, sekiz hafta üst üste düştükten sonra, 3.3 milyon varil artmasının ardından yüzde 4.7 kadar düştü. Benzin stokları da aynı miktarda arttı. ABD'nin Suudi Arabistan'dan petrol ithalatı yüzde 55 düşerken, Irak'tan yaptığı ithalat 2012'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Stamford, Connecticut'ta Tradition Energy piyasa araştırma müdürü Gene McGillian, "Bu gerçekten de beklenmedik bir artış," dedi ve "Piyasayı yönlendiren faktör, aşırı arz korkuları gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol son birkaç haftadır, ABD'de artan üretimin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı üreticilerin arz kısıntılarını dengeleyeceği beklentisi ile varil başına 50 doların altında işlem gördü. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Salı günü açıkladığı aylık Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporuna göre, Amerika'da ham petrol üretimi 2018'de günde ortalama 10 milyon varilin üzerine çıkacak ve yaklaşık 50 yılın rekorunu kıracak.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Michael McCarthy, "ABD'de talebin yüksek olduğu dönemdeyiz ve piyasa stokların düşmesini bekliyor," dedi ve "Negatif ivme sürüyor. Artan arz konusu, talepteki artışa ağır basıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.99 dolar düşerek New York saati ile 11:11'de varil başına 46.20 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katı üzerindeydi. Fiyatlar Salı günü, önceki iki seansta yüzde 2 düştükten sonra, 79 sent yükselerek 48.19 dolardan kapandı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.69 dolar düşerek varil başına 48.43 dolara indi. Fiyatlar Salı günü 65 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek varil başına 50.12 dolardan kapandı.

(22:00'de güncellendi)