Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde son dokuz haftada ilk kez artış göstermesi ile birlikte Mart ayından bu yana en sert düşüşün ardından varil başına 46 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 5.1 düştükten sonra yüzde 0.3 yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 3.3 milyon varil ile Mart ortasından bu yana en güçlü artışını gerçekleştirdi. Bloomberg'in anketine katılan sekiz analistin tümü de stokların düşmesini bekliyordu. Benzin stokları da yükselirken, ham petrol üretimi Ocak ayından bu yana en büyük düşüşünü yaptı.

Petrol, ABD'de artan üretimin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı üreticilerin arz kısıntılarını dengeleyeceği beklentisi ile varil başına 45 dolar seviyesine doğru geriledi. EIA'nın Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'nin Suudi Arabistan'dan petrol ithalatı yüzde 55 düşerek Ocak 2015'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Piyasa şu anda stok seviyelerine çok duyarlı," dedi ve "Yatırımcıların mevsimsel düşüşler görmeyi beklediği bir dönemdeyiz. Fiyatların daha da düşme riski var, ancak muhtemelen bu seviyeler civarında destek bulacak" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:23'te varil başına 45.85 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 66 üzerindeydi. Kontrat Çarşamba günü 2.47 dolar düşerek 45.72 dolar ile 4 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 17 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 48.23 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 2.06 dolar ya da yüzde 4.1 düşüşle 48.06 dolara gerileyerek Kasım ayından bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.13 dolar primli işlem gördü.