Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de stokların inatçı bir şekilde yüksek kalmaya devam etmesi ve Libya'da üretimin son dört yılın en yüksek seviyesine doğru yükselmesinin etkisiyle, Ağustos 2015'ten bu yana en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi, ancak haftayı yüzde 3.1 kayıpla geçmeye yöneldi. Kontrat böylelikle dört hafta üst üste düşüş göstermiş olacak. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta beklenenden az düştü ve toplam stoklar son beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üstünde seyretmeye devam etti. OPEC öncülüğündeki arz kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya, National Oil Co.'ya göre, üretimi Temmuz ayı sonunda günlük 1 milyon varile çıkaracak.

Petrol, ABD'de üretimdeki artışın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da olduğu diğer bazı üreticilerin üretim kısıntılarının etkilerini gidereceğine ilişkin endişelerin artması ile birlikte, bu hafta son yedi haftanın en düşük seviyesine indi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çarşamba günü açıkladığı 2018 yılı için ilk tahmininde, OPEC'in rakiplerinden gelen yeni arzın gelecek yılki talep artışından daha fazla olacağını kaydetti.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Petrol için risk aşağı yönde," dedi ve "Eğer fiyatlar varil başına 40 dolara doğru gerilerse, OPEC'ten bir reaksiyon gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent düşerek Hong Kong saati ile 11:11'de varil başına 44.43 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 30 altındaydı. Kontrat Perşembe günü 27 sent düşüşle 44.46 dolara inerek 14 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent düşerek varil başına 46.93 dolara indi. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.6 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.26 dolar primli işlem gördü.