Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, artmakta olan küresel arzın OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısı çabalarını etkisiz kılması ile birlikte, ayı piyasasına girmesinin ardndan, kayıplarını korudu.

Ağustos vadeli petrol kontratları New York'ta, en yakın vadeli kontratın Şubat ayındakizirvesinin yüzde 20 altında kapatması ve ayı piyasası oalrak adlandırılan duruma girmesinin ardından fazla değişmedi. OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya son dört yılın en fazla petrolünü üretirken, tankerlerde depolanan petrol bu ay 2017 yılının en yüksek seviyesine çıktı. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 2.72 milyon varil düştü. Çarşamba günü açıklanan resmi petrol verisinin 1.2 milyon varildüşüş göstermesi bekleniyor.

Petrol, ABD'de sürekli artan petrol üretimi ve Libya'da yeniden artan üretimin, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı üreticilerin arzı kısma çabalarını dengelemesi ile birlikte düşüşünü varil başına 44 doların altına taşıdı ve son dokuz ayın en düşük seviyesini gördü. Baker Hughes Inc.'nin açıkladığı verilere göre, ABD'de aktifpetrol sondaj kuyusu sayısı 22 hafta üst üste arttı ve son 30 yılın en uzun artış dönemini gerçekleştirdi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Piyasada hava güçlü bir iekilde aşağı yönlü," dedi ve "Süregelen arz endişeleri, petrol fiyatlarını aşağı iten en önemli faktör. Artan Libya üretimi ve armakta olan sondaj kuyusu sayısı, gelecek yıla girerken, petrol arzının daha da artabileceğini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent düşerek, Hong Kong saati ile10:03'te varil başına  .46 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 39 altındaydı. Temmuz vadeli kontrat Salı günü 97 sent ya da yüzde 2.2 düşüşle, 16 Eylül'den bu yana en düşük kapanış seviyesi olan 43.23 dolardan günü tamamladı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent düşerek varil başına 45.93 dolara indi. Kontrat Salı günü 89 sent ya da yüzde 1.9 düşüşle 46.02 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.47 dolar primli işlem gördü.