Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Saxo Bank A/S'ye göre, OPEC'in küresel petrol piyasalarını, bu piyasaların yeniden dengeye kavuşacağına ikna etmek için Temmuz ayından başlayarak 3 aylık bir süresi var.

Bankanın emtia stratejisi müdürü Ole Sloth Hansen, rafineri talebinin tipik olarak artış sergilediği üçüncü çeyreğin, OPEC'in üretim kısıtlamalarıyla birleşmesi, fiyatlarda toparlanma sağlamak için son hızlandırıcı faktörler olabilir. Petrol üreticisi grubun, üretim kısıtlamalarına anlaşmaya varıldığı seviyede sadık kalmayı sürdürmesinin gereğinin yanı sıra, stok verisinin en saydam olduğu ABD'ye olan petrol ihracatını azaltması gerekiyor.

Hansen, Singapur'da verdiği röportajda, OPEC ve müttefiklerinin bu konuda başarılı olması durumunda, New York'tan Londra'ya göstergelerin şu anki seviyelerinden yüzde 20 veya daha fazla ilerleyerek varil başına 55 dolara tırmanabileceğini dile getirdi. OPEC üyeleri arasındaki uyumn artması için, ikinci en büyük üretici olan Irak'ın vaat edilen kısıtlamaları hayata geçirmesi gerekiyor. Hansen, Irak'ın idare edilemediği durumda ve ABD'deki rekor  seviyelerine ulaşan stokların azaltılamaması, yıl sonu gelmeden fiyatları 40 dolara çekebileceğini söyledi. 

Hansen, "Üçüncü çeyrek kesinlikle çok önemli" dedi ve "Grubun işleri yoluna koyması gerekiyor, bundan sonra piyasalar gerekeni yapacak. Petrol fiyatları 50 doları bulduğunda, fonların getireceği hızlanma ve alma ilgisi, fiyatları 55 dolara çıkartacak. Şu an, OPEC'in yanlış giden işleri yoluna koyması gerekiyor" diye konuştu.