Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de artan üretimin OPEC'in küresel arz fazlasını gidermeye yönelik çabalarını olumsuz etkileyeceği beklentisi ile, ayı piyasasına girmesine neden olan düşüşünü korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, varil başına 43 doların altına inmesinin ardından fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'de petrol üretimi Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Ham petrol ve benzin stokları geçen hafta düştü. Brent petrolü de Londra'da Çarşamba günü Ocak ayı zirvesinden bu yana yüzde 20'nin üzerinde düşerek kapandı ve ayı piyasasına girdi.

Petrol New York'ta, artan küresel arzın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı üreticilerin üretim kısıntılarının etkilerini gidereceği endişeleri ile, 10 ayın en düşük seviyesine indi. İran Petrol bakanı, OPEC üyelerinin arzı daha da kısma konusunu görüştüğünü, ancak görüş birliğine varmanın zor olacağını söyledi.

Enerji sektörü danışmanlığı ile uğraşn FGE'nin kurucusu ve başkanı Fereidun Fesharaki, "Piyasada çok fazla petrol var," dedi ve fiyatları yükseltmek için piyasadak günlük 700,000 varil daha petrol çekilmesi gerektiğini kaydetti. Fesharaki, ayrıca, "OPEC bekleyemez. Fiyatları 50 dolara çıkarabilmek için üretimi kısmak zorundalar. Eğer bunu yapmazlarsa, ayı piyasası fiyatları 40 doların bile altına itebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), New York piyasasında, Londra saatiyle 07:47'de 3 sent yükseldi ve varil başına 42.56 dolardan işlem gördü. Toplam işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 3 aşağısındaydı. 

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent düşerek varil başına 44.75 dolara indi. Fiyatlar Çarşamba günü 1.20 dolar ya da yüzde 2.6 düşerek 44.82 dolar ile 14 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.27 dolar primli seyretti.