Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(Güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı haftalık stok verisinina artış göstermesi ve küresel arz fazlasının daha da arttığını işaret etmesinin ardından varil başına 44 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki dört seansta toplam yüzde 4 değer kazandıktan sonra yüzde 1.3 kadar geriledi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Salı günü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 851,000 varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin ise, stokların Mart sonunda ulaştığı rekor seviyeden başlattığı düşüşünü sürdürdüğünü göstermesi bekleniyor.

Petrol New York ve Londra'da, artan küresel arzın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını dengeleyeceği endişeleri ile geçen hafta ayı piyasasına girdi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları, beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üstündeki seyrini sürdürerek yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Londra'da PVM Oil Associates analisti Tamas Varga, "OPEC'in şu anki planının işe yaramadığı, en azından yılın ilk yarısında işe yaramadığı, aşikar" dedi. 

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent düşüşle varil başına 43.67 dolara kadar indikten sonra Londra saatiyle 12:14'de 44.08 dolardan işlem gördü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalama civarındaydı. Kontrat Salı günü 86 sent yükselerek 44.24 dolardan kapandı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent düşerek varil başına 46.58 dolara kadar indi. Fiyatlar Salı günü 82 sent yükselerek 46.65 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.49 dolar primli işlem gördü.

(Güncellendi)