Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Goldman Sachs analistleri, bu yılki emtia fiyatlarını tek yanlış tahmin edenler değiller, ancak piyasaları nasıl yanlış değerlendirdiklerini anlamaya çalışıyorlar. 

Emtia, Şubat'ın ortalarında ulaştığı 2017 zirvesinin ardından yüzde 9'luk sert bir düşüş sergiledi. Goldman, Libya ve Nijerya'daki petrol arzı ve iklimin mahsullere etkileri gibi bazı faktörlerin önceden kestirilemez olduğunu kabul ediyor. 

Bankanın analistleri, Perşembe günkü araştırma notunda, "Ancak hala bizim (ve piyasanın) durumu nasıl bu kadar yanlış anladığımız sorusu yanıtsız kalıyor" ifadesini kullandı. 

Rapor, Goldman'ın, JPMorgan ve Morgan Stanley gibi diğer büyük bankalara Batı Teksas Petrolü tahminlerini azaltma konusunda katılmasından sonraki 24 saatlik süre içerisinde yayınlandı. Societe Generale de ham petrol tahminlerini düşürdü.

Küresel piyasalarda, traderlar, emtia fiyatlarının gidişatı konusunda hazırlıksız yakalandı. OPEC'in üretim kısıtlamalarına rağmen fiyatlarda yön aşağı oldu. Bakır fiyatları, hurdacıların yüksek fiyatlardan yararlanarak stokları azaltmasıyla düştü. Filipinler'deki siyasi değişiklik, nikele satış getirdi. 

Goldman tarafından Çarşamba günü yayınlanan başka bir notta, önümüzdeki üç aylık süre için Batı Teksas Petrolü tahminlerinin 7.50 dolar azaltılarak varil başına 47.50 dolara indirildiği bildirildi.