Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Petrol fiyatları, son dört haftanın en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin petrol ve benzin stokların düştüğünü göstermesinin ardından sıçradı.

Vadeli petrol kontratları, Çarşamba günü yüzde 4.1 düştükten sonra yüzde 1.7 kadar değer kazandı. ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol ve benzin stoklarının her biri geçen hafta 5.5 milyon varilden fazla düştü. ABD'de Perşembe günü açıklanacak olan resmi verilerin de stokların düştüğünü göstermesi bekleniyor.

Petrol, ABD'den Libya'ya, artan arzın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntısı çabalarının etkilerini gidereceği endişeleri ile ayı piyasasındaki seyrine devam ediyor. ABD'de petrol stokları son beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üstündeki seyrini sürdürüyor.

Global Risk Management Ltd. analisti Michael Poulsen, "API'den gelen stok verileri yukarı yönlü haberlerdi," dedi ve "Şimdi Enerji Enformasyon İdaresi'nin haftalık verilerinin, API'nın verilerini teyit mi edeceği yoksa sapma mı göstereceği yakından izlenecek" şeklinde konuştu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "BEnzin talebi ABD'de araç kullanımının arttığı yaz döneminde arttı ve bu piyasa için iyi bir işaret," dedi ve "Ralli halen aşırı kırılgan ve yılın ikinci yarısında daha yüksek arz ortamını işaret eden herhangi bir işaret, fiyatların daha da düşmesini sağlayacak bir faktör olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 77 sent yükselerek varil başına 45.90 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 10:40'ta 45.70 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 21 üzerindeydi. Kontrat Çarşamba günü 1.94 dolar düşerek 47.79 dolardan kapandı ve bu yılın en uzun yükseliş serisini sonlandırdı.

Eylül vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 78 sent ya da yüzde 1.6 yükselerek varil başına 48.57 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 1.82 dolar ya da yüzde 3.7 düşerek 47.79 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 2.44 dolar primli işlem gördü.

(13:10'da güncellendi)