Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de düşen ham petrol ve benzin stokları yerine artan üretime çevirmeleri ile birlikte varil başına 45 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.9 düştü ve Perşembe günkü yüzde 0.9'luk kazancının tümünü geri verdi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Perşembe günü açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol üretimi geçen hafta Ocak ayından bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi. Ham perol stokları stokları söz konusu dönemde 6.3 milyon varil ile beklenenin üç katı yükselirken, benzin stokları üst üste üçüncü haftada da geriledi.

Petrolün bu yılki en uzun rallisi, Rusya'nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarının daha da artırılmasına karşı çıkacağı yolundaki haberin etkisiyle bu hafta teklemeye başladı. Petrol New York ve Londra'da, artan küresel üretimin OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarının etkilerini gidereceği endişeleri ile ayı piyasasındaki seyrini sürdürüyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Baskı tekrar piyasaya döndü ve bu durum, 42 dolar civarından başlayan yükselişler dikkate alındığında şaşırtıcı değil," dedi ve "Petrol orta ila uzun vadede muhtemelen 40 dolarlardaki düşük seviyeler ile 55 dolar civarındaki zirveler arasında yatay seyredecek" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 88 sent yükselerek varil başına 44.64 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 08:47'de 44.89 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık iki katı seviyedeydi. Kontrat, dört haftanın en sert düşüşünü gerçekletirmesinin ardından, Perşembe günü 39 sent yükselerek 45.52 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.6 düştü.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 87 sent ya da yüzde 1.8 düşerek varil başına 47.24 dolara kadar indi. Kontrat Perşembe günü 32 sent yükselerek 48.11 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 1 düştü. Küresel gösterge Brent petorlü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 2.40 dolar primli işlem gördü.