Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ve OPEC üyesi Libya'da üretimin artmakta olduğuna ilişkin endişelere karşılık talebin iyileşme işaretleri göstermesi ile birlikte, beş günlük yükselişini durdurduktan sonra, varil başına 46 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.1 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), aylık raporunda, ABD'nin büyük kaya petrolü üretim bölgelerinde üretimin Ağustos ayında günlük 5.58 milyon varilile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacağını kaydetti. Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Libya'da üretim günlük 1.1 milyon varile çıktı.

PEtrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının küresel arz fazlasını azaltma amaçlı üretim kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya, küresel arz artışının üretim kısıntısının etkilerini gidereceği endişesi ile New York'ta 50 doların altına inen fiyatlarla birlikte, üretimini artırıyor. Bu durum, Amerikalıların tatileçıkmalarından dolayı araç kullanımını artırdıkları yaz döneminde, diğer bir deyişle, benzin talebinin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Seul'de Yuanta Securities Co. küresel piyasa stratejsti Min Byungkyu, "Libya'nın üretimine sınır koyulması konuşuluyor, bu nedenle, görüşmelerin bu ülkenin anlaşmaya dahil edilmesiyle sonuçlanıp sonuçlanmayacağına bakacağız," dedi ve "Büyük resme bakıldığında, küresel petrol piyasası, talebin arzdan daha hızlı artmaya başlaması ile birlikte, kademel ir yeniden dengelenme süreci içinde" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent artarak, Seul saati ile 11:29'da varil başına 46.15 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 19 altındaydı. Fiyatlar Pazartesi günü 52 sent düşerek 46.02 dolara indi.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent yükselerek varil başına 48.57 dolara tırmandı. Kontrat Pazartesi günü 49 sent ya da yüzde 1 düşüşle 48.42 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.21 dolar primliişlem gördü.