Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol ve benzin stoklarındaki düşüşün sürmesi ve buna bağlı olarak, küresel arz fazlasına ilişkin endişelerin azalması ile birlikte, varil başına 47 dolar civarında kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.4 değer kazandıktan sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 4.73 milyon varil azaldı. Benzin stokları 4.45 milyon varil ile Mart ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Irak Petrol Bakanı Jabbar Al-Luaibi, ülkesinin yıl sonuna kadar petrol üretimini günlük 5 milyon varile çıkarmayı planladığını kaydetti.

Petrol fiyatları, artan küresel arzın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarının etkisini gidereceği endişeleri ile, Mayıs sonundan bu yana varil başına 50 doların altında kaldı. OPEC ülkeleri ve üye olmayan üreticiler, üretim kısıntısı anlaşmasına uyumu görüşmek üzere bu ayın ilerleyen dönemlerinde St. Petersburg'da toplanacak.

Seul'de Kiwoom Securities Co. piyasa stratejisti Seo Sang-Young, "Ham petrol fiyatları, ABD'de düşmekte olan benzin stoklarının talebin zayıfladığına ilişkin endişeleri azaltmasından destek buluyor," dedi ve "OPEC ve ortaklarının bakanlar düzeyinde gerçekleştireceği toplantıda alınacak karar ya petrol fiyatlarını 50 doların üzerine çıkaracak ya da şimdi bulunduğu seviyelerde kalmasına neden olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Perşembe günü vadesi dolacak Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent düşerek, Seul saati ile 11:48'de varil başına 47.11 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 72 sent ya da yüzde 1.6 yükselerek 47.12 dolardan kapandı. Daha aktif işlem gören Eylül kontratı 4 sent düşerek 47.28 dolara indi.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3 sent düşerek varil başına 49.67 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 86 sent ya da yüzde 1.8 yükselerek 49.70 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.40 dolar primli işlem gördü.