Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini, ABD'de artan üretimin ABD ve Suudi Arabistan'da düşen petrol stoklarını dengelemesine çevirmeleri ile birlikte varil başına 47 dolar civarında seyretti.

Eylül vadeli kontrat, Ağustos kontratının Perşembe günü yüzde 0.7 aşağıda kapanmasının ardından fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba gnü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 4.73 milyon varil azalarak Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine inerken, üretim Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Riyad merkezli Joint Organizations Data Initiative, Suudi Arabistan'ın ham petrol stoklarının Mayıs ayında beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indiğini kaydetti.

Petrol, ABD'de artan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını dengeleyeceği endişesi ile 50 doların altında seyretti. Natixis SA, arz kısıntılarının sürmesinin, en azından fiyatların bulunduğu yerde kalacağı anlamına geldiğini, ancak kısıntıların sadece ABD'de üretimi daha da artırmakta olduğunu kaydetti. OPEC ve diğer üretciler, üretim kısıntısı anllaşmasına uyum konusunu görüşmek üzere bu ay Rusya'da bir araya gelecek.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 11 sent yükselerek, Seul saati ile 09:17'de varil başına 47.03 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 63 altındaydı. Ağustos vadeli kontrat Perşembe günü 33 sent düşüşle 46.79 dolardan vadesini doldurdu.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 11 sent yükselerek varil başına 49.41 dolara tırmandı. Kontrat Perşembe günü 40 sent ya da yüzde 0.8 düşüşle 49.30 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 1 yükseldi ve üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.38 dolar primli işlem gördü.