Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(16:24'te güncellendi)

Petrol, Suudi Arabistan'ın Ağustos ayında yapacağı ham petrol ihracatında derin kısıtlamalara gideceği ve diğer üreticilerden gelen arz kısıtlamalarıyla daha uyumlu olmayı teşvik edeceği açıklamalarıyla yükseldi. 

Petrol vadelileri, New York'ta yüzde 1.2 kadar yükseldi. OPEC'in en büyük üreticisi olan Suudi Arabistan'ın Enerji ve Sanayi Bakanı Khalid Al-Falid, ihracatın ağustosta günlük 6.6 milyon varile kısılacağını belirtti ve ihracatın finans piyasaları için önemli bir ölçü olduğunu kaydederek üretim kısıtlamalarında uyumu gözleyen teknik bir komitenin artık ihracat verisi üzerinde de çalışacağını sözlerine ekledi.   

Petrol, artan küresel arzın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da olduğu ortaklarının üretim kısıntılarının etkilerini gide bu durum receği endişeleri ile ayı piyasasında kalmaya devam ediyor. JPMorgan Chse & Co.'ya göre, bazı üyelerin üretim kısıntılarına uymayacağını açıklamasının ardınan domino etkisi riski ile birlikte, OPEC muhtemelen yıl sonuna doğru üretim kısıntısı taahhüdüne daha az uyacak.

DNB Bank SA baş petrol analisti Torbjorn Kjus, "Üretimin yerine veya üretimin yanı sıra ihracatı gözlemlemek çok mantıklı" dedi ve ihracatı izlemenin bu süreci "daha güvenillir ve şeffaf" hale getireceğini kaydetti. 

Eylül vadeli Batı Teksas Petrolü, NYMEX'te varil başına 46.16 dolardan işlem gördü ve yerel saat ile 08:53'te yüzde 0.9 yukarıda seyretti. Toplam işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 36 yukarısındaydı. 

(16:24'te güncellendi)