Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC ve müttefikleri, üretim kısıtlamalarının işe yaradığı konusunda artan şüphelere bağlı olarak varil başına 50 doların altında kalan petrol fiyatlarına rağmen, arz anlaşmasında herhangi büyük bir değişiklik planlamadıklarını belirtti. 

Planlanan konuşmalar ile alakalı iki kaynaktan gelen bilgiye göre, şu anki OPEC anlaşmasından muaf olan Nijerya ve Libya'nın petrol üretimini artırmaya son vermesi mevzusu Pazartesi günü St. Petersburg'da düzenlenecek toplantının gündeminde yer almayacak. Suudi Arabistan Enerji ve Sanayi Bakanı Khalid Al-Falih, toplantının öncesinde muhabirlere, üretim kısıtlamalarının derinleştirmesine ilişkin bir görüşme yapılmayacağını belirtti.   

OPEC, Rusya ve müttefikler, artan talebin mevcut kısıtlamalarla birleşerek benzin stoklarının hızla azalmasına ve yılın ikinci yarısında fiyatların artmasına yol açacağı yönündeki fiyatlamalarını ikiye katlayacak. Bu durum, özellikle ABD'de kaya petrolü üreticileri olmak üzere, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan ülkelerden gelen üretimin OPEC'in yarattığı boşluğu doldurmaya devam ettiği durumda riskli bir fiyatlama olabilir.  

Rus Enerji Bakanı Alexander Novak, Pazar günü e-mail yoluyla, "Libya ve Nijerya'da ardan üretim piyasada arzı tabii ki artırıyor" ve "Ancak aynı zamanda, petrole olan talebin de oldukça yüksek olduğunu hatırlamak zorundayız ve istikrar teşebbüsünü desteklemiş ülkeler, sorumluluklarını yerine getirmekte oldukça gayretli davranmaktalar" ifadelerini kullandı.