Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de resmi verilere göre ham petrol stoklarının yılın başından bu yana en düşük seviyeye inmesi ve buna bağlı olarak küresel arz fazlasına ilişkin endişelerin azalmasının ardından kazançlarını varil başına 48 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.8 değer kazanaak sekiz haftanın en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 7.21 milyon varil düşerek 6 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Kuveyt, Suudi Arabistan'ın OPEC üreticilerine üretimi daha da kısması çağrısında bulunmasının ardından, Birleşik Arap Emirlikleri'ne katılarak, 2017 yılı için petrol satış hacimlerini düşüreceğini kaydetti.

Petrol, artan küresel arzın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının arz kısıntılarının etkisini gidereceği endişeleri ile, Mayıs ayından bu yana varil başına 50 dolar seviyesinin altında kaldı. ABD'de Petrol stokları güçlü mevsimsel talep döneminde düşmeye devam ediyor, ancak ülke çapında stoklar halen son beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üzerinde.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Piyasalar biraz mola verdi," dedi ve "Tüm iyi haberlere karşın, 50 dolar seviyesine doğru ilerlememizle birlikte, piyasanın ABD'de kaya petrolü üretiminin artacağı endişeleri duyduğu seviyelere yaklaşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent düşerek varil başına 48.57 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 10:56'da 48.68 seviyesine geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 altındaydı. Fiyatlar Çarşamba günü 86 sent yükselerek 48.75 dolar ile 30 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 19 sent düşerek varil başoma 50.78 dolara kadar geriledi. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 1.5 yükselerek 50.97 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petorlü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.24 dolar primli işlem gördü.