Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, azalan ABD stokları ve güçlenen talebe ilişkin işaretlerin, dünyanın en büyük tüketicisi ABD'de arz fazlasını azaltacağı beklentisi ile son bir ayın en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu hafta yüzde 7 yükseldi ve 30 Haziran'dan bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de petrol stokları Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine inerken, benzin stokları bu yılın en düşük düzeyindeydi. Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Perşembe günü yaptığı açıklamada, Haziran ayında akaryakıt kullanımının son 10 yılın Haziran ayları ile karşılaştırıldığında en yüksek seviyesine çıktığını kaydetti.

ABD petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısmaya yönelik çabalarının, başta ABD olmak üzere diğer bölgelerde artan üretim ile etkisiz kalacağı endişeleri ile Mayıs ayından bu yana 50 dolar seviyesinin altında kaldıktan sonra bu seviyeye doğru hafifçe yükseliyor. Kuveyt, Suudi Arabistan'ın OPEC üreticilerine üretimi daha da kısma çağrısında bulunmasının ardından, bu hafta 2017 yılı üretimini kısacağını duyurdu ve bu yolda adım atan Birleşik Arap Emirlikleri'ne katıldı.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Akaryakıt için iyileşen talep stoklardaki azalmaya yardımcı oluyor ve bu da fiyatlarda bu hafta görülen yükselişin temel nedeniydi," dedi ve "Zorluk şu; 50-55 dolar bölgesine doğru yükseliyoruz. Piyasa bu bölgeyi aşamıyor, zira bu fiyatlarda ABD kaya petrolü üreticileri üretimi artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek, Singapur saati ile 11:08'de varil başına 48.96 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 55 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 29 sent ya da yüzde 0.6 artarak 49.04 dolar ile 30 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent düşerek varil başına 51.40 dolara indi ve haftayı yüzde 7 kazançla geçmeye yöneldi. Kontrat Perşembe günü 52 sent ya da yüzde 1 yükselerek 51.49 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.44 dolar primli işlem gördü.