Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ham petrol ve benzin stoklarındaki düşüşten ziyade üretimdeki artışa çevirmeleri ile birlikte, kazançlarını varil başına 49 doların üzerinde durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.9 yükseldikten sonra yüzde 0.3 geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı verilere göre, petrol üretimi geçen hafta Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Ham perol stokları söz konusu dönemde 1.53 milyon varil ile Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin yarısı kadar düşerkeni, akaryakıt stokları düşüşünü yedinci haftaya taşıdı.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının piyasaya yeniden denge kazandırma ve küresel stokları azaltmaya yönelik çabalarına ilişkin iyimserliğin etkisi ile Mayıs ayından bu yana ilk kez varil başına 50 doların üzerine çıktı. ABD'de benzin talebi geçen hafta günlük 9.84 milyon varile çıkarak rekor kırdı.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Ham petrol üretimindeki artış sadece ılımlı bir hızda, ancak bu durum, ABD'li üreticilerinin yüksek fiyatlara bir tepki olarak tekrar hareketegeçebileceğinin bir uyarısı niteliğinde," dedi ve "Benzin stoklarındaki güçlü erime ise kuzey yarıküredeki yaz döneminde talebin arttığının bir işareti" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent düşerek Hong Kong saati ile 13:00'te varil başına 49.42 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 43 sent yükselerek 49.59 dolardan kapandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında,20 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 52.16 dolara geriledi. Fiyatlar Çarşamba günü 58 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek 52.36 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 2.61 dolar primli işlem gördü.