Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, petrol üreticilerinin Rusya ve Kuveyt'in eş başkanlığında Abu Dhabi'de üretim kısıntısı anlaşmasına uyum konusunu görüşmeleri ile birlikte varil başına 49 dolar civarında işlem gördü.

Vadelipetrol kontratları New York'ta Pazartesi günü yüzde 0.4 düşmesinin ardından yüzde 0.3 daha geriledi. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan temsilcileri ile ayrı görüşmeler yürütülüyor. ABD'de Çarşamba gnü açıklanacak olan verilerin, petrol stoklarının geçen hafta 2.1 milyon varil düştüğünü göstermesi bekleniyor.

Petrol New York'ta, Mayıs ayından bu yana ilk kez 50 dolar seviyesinin üzerine çıktıktan sonra, artmakta olan küresel üretimin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının piyasayı yeniden dengeleme çabalarına ilişkin iye, imserliği azaltmasının ardından bu seviyenin üzerinde tutunamadı. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, OPEC üylerinin üretim kısıntısı taahhütlerine uyumu Haziran ayında yüzde 78 seviyesnde kaldı.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennıx, "Piyasa, OPEC'in üretim kısıntılarına bağlılıklarını teyit etmelerine bakacak," dedi ve "Petrol fiyatları bir süre muhtemelen 45 ile 55 dolar aralığında kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent düşerek Hong Kong saati ile 10:25'te varil başına 49.21 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 38 altındaydı. Fiyatlar Pazartesi günü 19 sent düşerek 49.39 dolardan kapandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 24 sent düşerek 52.13 dolara geriledi. Fiyatlar Pazartesi günü5 sent düşerek 52.37 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 2.77 dolar primli işlem gördü.