Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in en büyük iki üyesinin üretim kısıntıları taahhütlerini güçlendireceklerini açıklamalarına rağmen varil başına 49 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü yüzde 2 düştükten sonra fazla değişmedi ve üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Suudi Basın Ajansı'na göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Iraklı mevkidaşı Jabbar al-Luaibi ile Cidde'de bir araya geldi ve iki ülkenin petrol politikalarının koordinasyonu konusunda işbirliği yapacaklarını açıkladı. OPEC, Perşembe günü açıkladığı raporunda, 2018 yılı için talep tahminlerini yükseltti ve grubun Temmuz ayı üretimi Libya'nın üretimi artırmasına bağlı olarak bu yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol bu hafta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarınn özellikle ABD'nn etkisiyle artan küresel arz ile dengelenmesinden dolayı Nisan ayından bu yana en dar bandında dalgalandı. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, OPEC'in ikinci en büyük üreticisi Irak'ın üretim kısıntısı taahhüdüne uyumu Haziran'da yüzde 29'a düştü.

Sydney'de CMC Markets baş stratejistis Michael McCarthy, "OPEC'in söyleminin gücü azalıyor," dedi ve "Mevcut talep görünümü hafifçe iyileşti, ancak bu iyileşme piyasa için oldukça yavaş" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent düşerek Hong Kong saati ile 09:37'de varil başına 48.52 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 40 üzerindeydi. Kontrat Perşembe günü 97 sent düşerek 48.59 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.1 düştü.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 11 sent düşerek varil başına 51.79 dolara indi. Fiyatlar Perşembe günü 80 sent ya da yüzde 1.5 düşerek 51.90 dolardan kapandı. Kontrat bu hafta yüzde 1.2 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyaska 3.13 dolar primli işlem gördü.