Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının araç kullanımının artmasından dolayı talebin yüksek seyrettiği yaz döneminde düşüşünü sürdürmesi ve buna bağı olarak arz fazlasının azalması ile birlikte, kazançlarını varil başına 48 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü itibarıyla yükselişini ikinci güne taşımasının ardından fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 3.33 milyon varil düşerek Ocak 2016'dan bu yana en düşük seviyesine inerken, benzin stokları son üç haftada ilk kez geriledi. Petrol üretimi ise daha da artarak Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Petrol, yatırımcıların dikkatlerini Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarına karşılık artan küresel üretim artışına çevirmeleri ile birikte varil başına 50 doların altında dalgalandı. Libya'da ülkenin en büyük petrol sahası olan ve Cumartesi gününden bu yana kapalı bulunan Sharara, bu sahayı sahile bağlayan boru hattının açılmasına karşın henüz faaliyete geçmedi.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Petrol piyasasında beklenti, ham petrol ve benzin stoklarındaki sağlam düşüşn ardından yukarı yöne döndü. Ancak üretimdeki artış, toplam üretimi tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru itiyor," dedi ve "Bu, petrol fiyatlarındaki yükselişin sınırlı kalmasının nedenlerinden biri" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadei Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent düşerek Hong Kong saati ile 11:18'de varil başına 48.36 dolara indi. Topam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 69 altındaydı. Fiyatlar Çarşamba günü 58 sent ya da yüzde 1.2 yükselerek 48.41 dolardan kapandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3 sent düşüşle varil başına 52.54 dolara indi. Fiyatlar Çarşamba günü 70 sent ya da yüzde 1.4 yükselerek 52.57 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasa 4.18 dolar primli işlem gördü.