Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısının bu yılın başında rekor artış göstermesinin ardından Ocak ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmesi sonrası kazançlarını varil başına 50 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 5.1 artmasının ardından fazla değişmedi. Baker Hughes'ın açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı 7 düşerek 749'a indi. Kuyu sayısı son beş haftada artış göstermedi ve Ağustos, Mayıs 2016'dan bu yana düşüş görülen ilk ay oldu. Bu ay üçüncü kasırga Karayipler'e yöneldi ve yol boyunca güç kazanıyor.



Petrol son iki haftada yükselirken ve geçen hafta güniçi işlemlerde 50 doların üzerine çıkarken, fiyatlar, ABD'de artan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri öncülüğündeki üretim kısıntılarının etkisini gidermesi sonucu bu yıl bu seviyelerde tutunamadı. Geçen hafta 2017 yılı için talep artışı tahminini artıran Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), üretime yönelik yeni yatırımların yetersiz olmasının daha sıkışık bir arz riskini artırdığını kaydetti.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Piyasada, fiyatların geçen hafta 50 dolardaki direncin üzerine çıkmasının ardından, biraz mola havası, bekle-gör yaklaşımı görüyoruz," dedi ve "Talebin arttığına ilişkin bazı işaretler var ve aktif sondaj kuyusu sayısındaki azalma bir miktar istikrarı işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent düşerek Hong Kong saati ile 10:35'te varil başına 49.88 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 altındaydı. Fiyatlar CUma günü değişmeyerek 49.89 dolardan kapandı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent yükselerek vail başına 55.67 dolara çıktı. Fiyatalr geçen hafta yüzde 3.4 arttı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 5.25 dolar primli işlem gördü.