Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC ve müttefikleri, bu hafta düzenleyecekleri toplantıda, küresel aşırı arzın önüne geçmek adına sarf ettikleri çabanın işe yaradığını görecek; ancak arz fazlasındaki azalma kısa ömürlü olabilir. 

Petrol fiyatları, yeniden yükselişe geçerek üç ayın zirvesine çıktı ve petrol stokları dünya çapında azalarak OPEC ve Rusya'nın da içerisinde bulunduğu müttefiklerinin dokuz aydır uygulamakta olduğu üretim kısıtlamalarının nihayet işe yaradığı işaretlerini verdi. Yine de, ABD kaya petrolü stokları büyümeye devam ederken mevsimsel talebin düşmesi, arz fazlası yaratarak piyasalara baskı yapmakta. 

New York'ta CitiGroup emtia araştırma müdürü Ed Morse, "OPEC, uyguladığı stratejide, işe yarayabilir bir fırsat penceresi açtı" dedi ve "Buna rağmen, OPEC, kaya petrolü karşısındaki uzun dönemli mücadeleyi kesinlikle kaybetti" şeklinde konuştu. 

OPEC ve Rusya, küresel piyasaları yeniden dengeye kavuşturmaya ilişkin çabalara öncülük etti. Üretim kısıtlamalarının günlük 1.8 milyon varil kadar derinleşmesinin ardından, Kasım ayında düzenlenecek ve uygulanan stratejide hedeflere ulaşma konusunda daha çok zamana ihtiyaç duyulup duyulmadığı konusunda karar alınacak bakanlar toplantısının öncesinde bir komite, 22 Eylül'de toplanarak kaydedilen ilerlemeyi değerlendirecek.