Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de akaryakıt stoklarının ham petrol stoklarındaki beklenenden yüksek artışı dengelemesinin ardından varil başına 50 doların üzerinde tutundu.

Kasım vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı verilere göre, benzin stokları geçen hafta düşüşünü üçüncü haftaya taşıyarak Kasım 2015'ten bu yana en düşük seviyeye inerken, distile ürün stokları 2011'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Ham petrol stokları ise söz konusu dönemde, Bloomberg'in anketine göre 3.9 milyon varil artması beklenirken 4.59 milyon varil artış gösterdi. ABD'de petrol üretimi de arttı.



Petrol bu ay yükselirken, fiyatlar, ABD'de artan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri öncülüğündeki üretim kısıntılarının etkisini gidermesi sonucu bu yıl bu 50 dolar seviyesinin üzerinde tutunmakta güçlük çekiyor. Küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla varılan anlaşma dahilinde üretim kısıntılarına uyumu izlemek için kurulan bir komite, temsilcilerden birinin verdiği bilgiye göre, anlaşmanın uzatılmasını ya da derinleştirilmesini görüşmedi.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Distile ürün ve benzin stoklarındaki büyük düşüş, oldukça iyi bir talep görünümü olduğunu gösterdi," dedi ve "Piyasa şimdi önemli bir direnç seviyesinde. Petrol kazançlarını koruyor, ancak mevcut güçlü seyirde keskin bir dönüş için alarm durumundayım" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Hong Kong saati ile 10:31'de değişmeyerek varil başına 50.69 dolarda kaldı. Toplamişlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 72 altındaydı. Ekim vadeli kontrat Çarşamba günü yüzde 1.9 yükselerek 50.41 doalrdan vadesini doldurdu.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent düşerek varil başına 56.13 dolara indi. Fiyatlar Çarşamba günü 1.15 dolar ya da yüzde 2.1 yükselerek 56.29 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.43 dolar primli işlem gördü.