Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(Güncellendi)

ABD petrolü, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol akşını durdurma tehdidiyle yeniden boğa piyasasına adım attı. Trafigura Group ve Citi, piyasada yaklaşan arz sıkışması konusunda uyarıda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Yattip Erdoğan, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'ın Kürt bölgesinden petrol ihracatında vanaları kapatabileceğini kaydetti. Citigroup emtia araştırmaları müdürü, keşif ve geliştirmeye olan daha zayıf yatırımlar sebebiyle 2018 kadar erken bir zamanda piyasa sıkışmasının başlama riskinin varlığını belirtti. 

Petrol fiyatları bu ay, ham petrol talebinin artmakta olduğuna ilişkin tahminler ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlasını azaltmak için arz kısıntılarına devam etmesi ile birlikte yüzde 10'dan fazla yükseldi. Etrafı kara parçası ile çevrili Irak'ın Kürt bölgesi , Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki Ceyhan limanına ulaşan petrol boru hattı yoluyla günlük 700,000 varile kadar petrol ihraç edebiliyor.

Sydney'da Fat Prophets analisti David Lennox, "Arz zincirinden gelen petrolün miktarı oldukçaönemli," dedi ve "Fiyat reaksiyonu, arz durumunun dengeye oldukça yakın olduğunu işaret ediyor. Bu gibi jeopolitik sorunlar devam etme eğilimi gösterir ve bu durum fiyatların daha uzun bir süre tyüksek kalmasına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli WTI, Nymex piyasasında, Londra saatiyle 08:29'da 20 sent düşerek varil başına 52.01 dolardan işlem gördü. Fiyatlar, Pazartesi günü yüzde 3.1'lik bir artışla 52.22 dolara ulamıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 55 üzerinde seyretti. 

(Güncellendi)