Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol boğaları, fiyatların varil başına 60 dolara doğru harekete geçmesiyle birlikte piyasalara geri döndü. Ancak petrol fiyatlarının 60 doların üzerini görmesi kısa sürebilir. 

OPEC ve Rusya, üretim kısıtlamalarını hiç olmadığı kadar derinleştiriyor. Petrol talebi ise sürpriz bir şekilde güçlü iken Orta Doğu'da Türkiye ve Irak arasında karışıklık belirdi. Küresel petrol fiyatları, Haziran'dan bu yana yüzde 20'den fazla sıçradı. Brent petrolü ise Pazartesi günü iki yılın zirvesini gördü. 

Petrol fiyatlarının 60 dolara doğru yukarı yönlü hareketi, sınırlı kalacak gibi görünüyor. Büyüyen gelirler, OPEC'i arz anlaşmasına sadık kalmaktan uzaklaştırabilir. Çoğu tahminci, arz anlaşmasının genişletilmesi gerektiği görüşünde. ABD'de kaya petrolü üretimi hızlı bir şekilde büyüyor ve daha yüksek fiyatlar, sondaj faaliyetlerinde başka bir artışı tetikleyebilir. 

UBS Group AG emtia analisti Giovanni Staunovo, "Brent, dördüncü çeyrekte varil başına 60 doların üzerine çıkabilir, ancak bu sürdürülebilir olmayabilir" dedi ve "Bu durum, ABD'deki kaya petrolü üreticilerine yanlış mesaj yollayarak kaya petrolü üretimini artırabilir" şeklinde konuştu.