Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de stokların sürpriz bir şekilde düşmesi ve böylelikle Harvey Kasırgası'nın geçen ay Teksas sahillerini vurması ve petrol rafinerilerinin kapanmasına neden olmasından bu yana ilk kez gerilemesinin ardından boğa piyasasında kazancını korudu. ABD'de petrolüretimi ise rekor seviyeye çıktı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.5 yükseldikteb sonra fazla değişmedi. ABD'de Eenrji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 1.85 milyon varil azaldı ve üretima rtışının hızı yavaşladı. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin.çoğu stokalrda artış olmasını bekliyordu.



Petrol bu ay, artmakta olan ham petrol talebine ilişkin tahminler ve ABD'de Harvey Kasırgası sonrası rafinerilerin tekrar faaliyete geçmeye başlamasının yanında Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol akışını durduracağı tehdidinde bulunması ile birlikte yüzde 10'dan fazla arttı. Libya'nın petrol üretimi,aksaklıklarına rdından tekrar toparlanıyor ve günlük 1 milyon varil seviyesine yaklaşıyor.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "EIA verileri açık bir şekilde piyasayı destekleyici yönde," dedi ve "Fiyatların daha da yükselmesi içib bariz bir boşluk var. Aşağı yönlü faktör ise, rekor seviyeler yakınında seyreden üretim rakamı" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 16 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:30'da varil başına 51.98 dolara geriledi. Fiyatlar Çarşamba günü 26 sent yükselerek 52.14 dolardan kapandı ve üst üste dördüncü haftayı da yükselişle geçmeye yöneldi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasındai 27 sent düşerek varil başına varil başına 57.63 dolara indi. Fiyatlar Çarşamba günü 54 sent ya da yüzde 0.9 düşerek 57.90 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.64 dolar primli işlem gördü.