Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, talebin artmakta olduğuna ilişkin tahminler ve Türkiye'nin bağımsızlık referandumu nedeniyle Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin kendi toprakları üzerinden petrol ihracatını durdurma tehdidi ile birlikte Nisan 2016'dan bu yana en büyük aylık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve Eylül ayında yüzde 9.2 yükseldi. OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bu ayın başlarında petrol talep tahminlerini yükseltti ve bu durum, fiyatlar üzerinde baskı oluşturan piyasa fazlasının daha da azalacağını işaret ediyor. ABD'de Körfez Sahili rafinerilerinin Ağustos ayı sonlarında meydana gelen Harvey Kasırgası'nın ardından yeniden faaliyete geçmesi de fiyatları destekledi. Irak Perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan petrol ihracatı için Irak hükümeti ile anlaştığını duyurdu.

Petrol bu hafta boğa piyasasına girerken, Trafigura Group ve Citigroup Inc., 2018 yılı abşlarında arz sıkışıklığı olabileceği uyarısında bulundu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) öncülüğünde gerçekleştirilen üretim kısıntısı anlaşması Mart ayında sona eriyor ve OPEC ve müttefiklerinin kısıntıların üç aydan daha fazla uzatılması konusunu görüştüğü kaydediliyor.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Şu anda piyasada yukarı yönli bir hava var," dedi ve "Petrol bandın üst sınırına yaklaşmaya başlıyor görünüyor, ancak Kuzey Ieran gibi jeopolitik sorunlar piyasaiçin sıcak bir nokta olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:37'de varil başına 51.60 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 58 sent düşüşle 51.56 dolardan kapandı ve bu çeyrekte yüzded 12 yükseldi. Kontrat bir yılı aşkın sürenin en büyük çeyrek dönem kazancına yöneldi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 0.9 düştükten sonra, 27 sent yükselerek varil başına 57.68 dolara çıktı. Fiyatlar bu ay yüzde 10 ve bu çeyrekte yaklaşık yüzde 20 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.08 dolar primli işlem gördü.