Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının son yedi haftada ilk kez artığını gösteren veri sonrası kazançlarını durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, art arda dört hafta yükseldikten ve Ekim ayında bir yılı aşkın sürenin en büyük aylık artışını gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. Baker Hughes'ın Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 6 artarak 750'ye çıktı. Petrol şirketleri, ABD kıyılarını vurarak rafinerilerin ve dolum tesislerinin kapanmasına neden olan Harvey Kasırgası'nın gerçekleştiği dönemi içine alamn 11 Ağustos haftasından bu yana ilk kez sondaj kuyusu sayısını artırdı.

Petrol, OPEC ve ortaklarının üretimi kısması sonucu süregelen küresel arz fazlasının nihayet azalmaya başladığına ilişkin işaretlerle birlikte boğa piyasasına geri döndü. Arz kısıntısının azaltılmasına ilişkin anlaşmanın baş mimarlarından Suudi Arabistan, ekonomisinin üst üste ikinci çeyrekte de adaraldığını açıkladı ve bu durum, dünyanın en büyük petrol üreticisi olan bu ülke üzerinde arz kısıntısı anlaşmasının başarılı olması için baskıların süreceğini işaret ediyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Rallinin kırılgan olması bekleniyor," dedi ve "Yüksek petrol fiyatları nihayetinde ABD'li petrol üreticilerinin üretimia rtırmalarına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 20 sent düşerek Singapur sati ile 12:21'de varil başına 51.47 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 60 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü 11 sent yükselerek 51.67 dolardan kapandı ve Eylül ayını yüzde 9.4 yükselişle kapatarak Nisan 2016'dan bu yaana en iyi aylık performansını gerçekleştirdi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 30 sent düşerek varil başına 56.49 dolara indi. Kasım vadeli kontrat Cuma günü 13 sent yükselişle vadesini 57.54 dolardan dolardurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 4.75 dolar primli işlem gördü.