Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, artan küresel üretime bağlı olarak, Tropik Fırtına Nate'in ABD'nşn Körfez kıyılarına yönelmesi ile birlikte Eylül ayının başından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 1.8 düştü. OPEC'in üretimi geçen ay hafifçe artarken, ABD'de üretim geçen hafta Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. BP Plc'den Chevron Corp.'a, petrol şirketleri, Nate'in yaklaşması ile birlikte, Meksika Körfezi'ndeki platformlarını kapatıyor. Fırtınanın Pazar günü Louisiana'nın güneyinde kasırgaya dönüşmesi bekleniyor.

Petrol fiyatları geçen ay küresel talebin artmakta olduğuna ilişkin işaretlerin etkisi ile boğa piyasasına girdi, ancak ABD'de artmakta olan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) öncülüğündeki üretim kısıntılarının etkisini giderdiği spekülasyonuna bağlı olarak varil başına 52 dolar seviyesinin üzerinde tutunamadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da bu hafta yaptığı açıklamada, Rusya'nın OPEC ile birlikte Mart ayında sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasını uzatmaya açık olduğunu söyledi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Petrol fiyatlarındaki zayıflık kısa vadeli," dedi ve "OPEC ve Rusya'nın fiyatları yükseltmeye yönelik koordineli hareketi ile birlikte, yıl sonunda önce diğer bir ralli için halen kapasite var" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent düşerek Hong Kong saati ile 10:30'da varil başına 50.72 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 73 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 81 sent yükselerek 50.79 dolardan kapandı ve son dört seansta ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent düşerek varil başına 56.88 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.2 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.80 dolar primli işlem gördü.