Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının üst üste üçüncü haftada da azalmasının beklenmesi ile birlikte varil başına 50 dolar civarında tutunuyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta düşüş göstermesinin ardından, Pazartesi günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin Perşembe günü açıklayacağı petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta 750,000 azalması bekleniyor. Saudi Aramco olarak da bilinen Saudi Arabian Oil Co., küresel arz fazlasının azalmasına destek için gelecek ay üretimde yüklü miktarda indirime gitmeyi planlıyor.

Petrol geçen hafta, artmakta olan küresel üretimin Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri öncülüğündeki üretim kısıntılarının etkilerini gidereceği spekülasyonu ile, Mayıs ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Üretim kısıntısı anlaşması Mart ayının sonunda sona eriyor ve grup muhtemelen 30 Kasım'daki toplantısında anlaşmanın süresini uzatmayı görüşecek. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, ham petrol stoklarının azalmakta olduğunu ve bunun da piyasanın yeniden dengeye kavuşmakta olduğunu gösterdiğini söyledi.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Arz kısıntısı anlaşmasının işlemekte olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte, mantık bu anlaşmanın devam ettirilmesini ve piyasanın yeterli derecede dengeye kavuştuğu noktaya kadar sürdürülmesini gerektiriyor," dedi ve "Anlaşmayı Mart sonunda bitirmek petorl için aşağı yönlü bir faktör olur" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent yükselerek Londra saati ile 07:45'te varil başına 49.65 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 63 altındaydı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.6 düştükten sonra pazartesi günü 29 sent tırmanarak 49.58 dolardan kapandı.

Aralık vadeli Brent petolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 11 sent yükselerek varil başına 55.90 dolara çıktı. Fiyatlar, geçen hafta yüzde 3.3 düştükten sonra, Pazartesi günü 17 sent yükselerek 55.79 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petorlü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.93 dolar primli işlem gördü.